R Ó L U N K ,

A L A P Í T V Á N Y U N K

 

SZENT-GYÖRGYI ALBERT

Leírás: \\srv-dcfs\Folder Redirection\grosek.karoly\Asztal\szent_gyorgyi_albert.jpg

Nagyrápolti Szent-Györgyi Albert (anyakönyvezve: Szentgyörgyi Albert Imre)[4] (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus, a magyar, a szovjet és az amerikai tudományos akadémia tagja, nemzetgyűlési képviselő (1945–1947). A Szent-Györgyi Albert-díj névadója.

Anyai ágon neves orvosprofesszori dinasztia leszármazottja. A Budapesti Tudományegyetemen szerzett orvosi diplomát 1917-ben, majd az első világháború után Németországban és Hollandiában dolgozott kutatóként. 1927-ben a mellékvesében felfedezett egy redukáló hatást mutató anyagot, amit hexuronsavnak nevezett el és tanulmányozására elnyert egy ösztöndíjat a Cambridge-i Egyetemre. Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint, majd az évtized közepén felfedezte a citrátciklus három tagját, a bioflavonoidokat (P-vitamin) és munkatársaival együtt áttörést ért el az izomműködés biokémiájának megértésében, amelyben közreműködött tanítványa, Straub F. Brunó is. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. 1940–41-ben a Horthy Miklós Tudományegyetem (a mai Szegedi Tudományegyetem) első rektora lett.

A második világháborúban részt vett az ellenállási mozgalomban, csoportja a Szent-Györgyi Szervezet nevet kapta.[5] A kiugrás előkészítésére szerveződő „Tizenegyek” csoportjának vezetője volt.[6] Kállay Miklós miniszterelnök tudtával, a magyar demokratikus erők kérésére Magyarország átállásáról tárgyalt a szövetségesek képviselőivel. Emiatt a német megszállás után bujkálnia kellett. A háború után aktív közéleti szerepet vállalt egy új demokratikus Magyarország létrehozásában bízva. Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetem biokémiai tanszékének vezetője lett, 1945–47 között a nemzetgyűlés tagja, az Országos Köznevelési Tanács elnöke, megalapította a Magyar Tudományos Akadémiától független Magyar Természettudományos Akadémiát, majd a két akadémia összevonása után az MTA másodelnöke volt. Az országban bekövetkezett politikai fordulat és annak következményei miatt 1947-ben Amerikába emigrált, a massachusettsi Woods Hole-ban telepedett le. Itt létrehozott egy alapítványt, amelynek keretei között eleinte az izomműködés biokémiáját, majd a rák kialakulását kutatta.

1955-ben kapott amerikai állampolgárságot, 1956-ban az Amerikai Tudományos Akadémia (NAS),[7] majd 1957-ben az 1780-ban alapított amerikai Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia(wd) tagja lett.[8]

Emigrációja alatt összesen csak két alkalommal látogatott Magyarországra,[9] 1973-ban a Szegedi Biológiai Kutatóközpont átadására, 1978-ban pedig tagja volt a Szent Koronát visszaszolgáltató küldöttségnek.

Tudományos munkásságát 1937-ben Corvin-koszorúval, 1948-ban az első alkalommal kiosztott Kossuth-díjjal ismerték el. 1983-ban megkapta a Magyar Népköztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendje kitüntetést, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban vett át.[10] Emellett több neves külföldi egyetem díszdoktora és az Albert Lasker-díj kitüntetettje.

Szent-Györgyi Albert egyike volt azon magyar kutatóknak, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a nemzetközi tudományos életre. Ő volt az első – és máig egyetlen – magyar tudós, aki hazai kutatásáért kapott természettudományos Nobel-díjat.

 

BOLDOG ISKOLA, BOLDOGSÁGÓRÁK

Leírás: D:\www.szgyaiskola.hu-DOC-HTML\docs\_kepek\pic-boldog-iskola.jpg

·       Boldogságórák 3-6 éveseknek

·       Boldogságórák 6-10 éveseknek

·       Boldogságórák 10-14 éveseknek

 

„Többet szeretnénk nyújtani a gyermekeinknek, mint a testi egészség. Azt akarjuk, hogy az életükben minél több szeretet, barátság, és nemes cselekedet legyen. Azt szeretnénk, hogy lelkesek legyenek a tanulásban, képesek legyenek szembeszállni a kihívásokkal. Azt szeretnénk, hogy a gyerekeink hálásak legyenek azért, amit tőlünk kaptak, de büszkék legyenek a saját eredményeikre is. Azt akarjuk, hogy a jövőbe vetett hittel nőjenek fel, a kalandok szeretetével, igazságérzettel, és elég bátorsággal, hogy e szerint az igazságérzet szerint cselekedjenek. Azt kívánjuk nekik, hogy elég szilárdak legyenek, hogy szembe tudjanak nézni az akadályokkal és hibákkal, ami a felnőtté válással jár. Azt Szeretnénk, hogy jó szülőkké váljanak, amikor eljön az ideje. Az a legmélyebb reményünk, hogy az ő életminőségük jobb lesz, mint a sajátunk, és a legbensőbb fohászunk, hogy birtokolják az összes erősségünket és csak keveset a gyengeségeinkből.”

 

Martin Seligman

 

ALAPÍTVÁNYUNK

ALAPÍTVÁNYUNK NEVE: SZENT-GYÖRGYI ALBERT ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTVÁNY

ADÓSZÁM: 18162675-1-42

SZÁMLASZÁM: 11716008-20089065-00000000

 

Felajánlásaikat a fenti számlaszámunkra utalva tehetik meg.

 

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány 2015 évi Beszámoló (PK-141)

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány 2016 évi Beszámoló (PK-241)

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány 2017 évi Beszámoló (PK-342)

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány 2018 évi Beszámoló (PK-442)

 

 

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány Szakmai beszámoló – 2017

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány Szakmai beszámoló – 2018

·       >> Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Alapítvány Szakmai beszámoló – 2019

 

 

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Legelőször szeretném megköszönni Dr. Gróf Krisztián ügyvéd úrnak, apukának (Gróf Eliza 4.c. Gróf Korina, Gróf Tamara 1.c), önzetlen segítségét, hogy az alapítvány minden jogi ügyintézését ingyen elvégezte. Továbbá Nyilas Nimród (4.c) édesanyjának , hogy az általa könyvelt cég dolgozóinak teljes 1%-os papírmunkáját megcsinálta iskolánk érdekében, így ebben az évben a bevételünk 627.083.-Ft lett, és nem utolsó sorban azoknak a szülőknek, akik az 1%-ot iskolánk alapítványának utalták át, de sajnos ilyen névsor nem áll a rendelkezésemre, ezért őket név szerint nem tudom felsorolni.

Akiket a köszönetnyilvánításban megemlítettem, ők az alapítvány működéséhez, fennmaradásához készpénzes támogatást adtak.

Sajnos a könyvelési díjat csak ebből tudom fizetni, az 1%-os támogatásból törvényileg nem lehet. E nélkül az alapítványunk nem tudna tovább működni, az 1% nélkül pedig nem tudnánk gyarapodni.

Némethné Virág Gyöngyi

Szent-Györgyi Albert Alapítvány elnöke

 

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Szeretném megköszönni a Szent-Györgyi Albert Iskola Alapítvány nevében a következő tanulók szüleinek, hogy támogatásukkal segítették fennmaradásunkat, működésünket.

1.A: -    1.B: -

1.C: Glatz Bogi, Hajagos Tóth Zoltán, Heinrich Fanni

2.A: Bátorfi Boldizsár, Jung Albert, Rózsa Máté

2.B: -

3.A: Lődi Lili

3.B: -    4.A: -

4.B: Glatz Levente

4.C: -

5.A: -    5.B: -    5.C: -    6.A: -    6.B: -    7.A: -    7.B: -    8.A: -

Ebben az évben 2 db Legamaster Interaktív táblát, 1 db Genius vezeték nélküli egeret, billentyűzetet, 2 db állítható projektortartó kart,1 db lamináló gépet és kábeleket vásároltunk, projektorokat javítattunk a felajánlott 1%-ból, illetve egy hátrányos helyzetű tanuló ebédjét fizettük májusban és júniusban.

A teljes kiadásunk 834.139.-Ft volt.

 

Budapest, 2018. december 17.

Köszönettel: Némethné Virág Gyöngyi

Szent-Györgyi Albert Iskola Alapítvány elnöke